ONG-urile si implicarea in probleme de surse regenerabile de energie

Fara a dori sa fiu exhaustiv am sa incerc sa trec in revista ONG-urile cu obiect de activitate protectia mediului , care au adoptat o pozitie fata de dezvoltarile de parcuri eoliene din Romania. Lista este deschisa si puteti sa o completati/amendati daca considerati ca este cazul.

salvati delta siglaAsociatia Salvati Delta – Academia Catavencu – infiintata în mai 2004, în scopul protejarii Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”.

Reprezentantii asociatiei declara: „În nici doi ani de activitate, ne-am impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale si am demonstrat prin rezultate concrete ca putem oferi solutii problemelor majore cu care se confrunta Delta Dunarii.” Intr-adevar Asociatia Salvati Delta este cea mai vizibila asociatie si are  cele mai multe  personalitati/oppinion makers/trend setters ca reprezentanti (Bucurenci, Liviu Mihaiu s.a.) Este cea mai influenta si datorita suportului mediatic de care se bucura (grupul Realitatea -Catavencu).

Abordarea fata de problematica energiei eoliene:

„Cercetările de impact asupra mediului cu privire la amplasarea turbinelor eoliene, spun că Dobrogea e locul nepotrivit la momentul şi mai nepotrivit. S-a dovedit că cercetarea moarte are pentru companiile energetice, care şi-au înţărcat turbinele eoliene taman pe unde trec cele 3 căi de migraţie ale speciilor de păsări rare din Delta Dunării, în vecinătatea unor habitate naturale protejate şi de-a curmezişul unei condiţii de aderare la UE.”

Totusi acest articol (aparut in nov 2006 in Academia Catavencu – si care exprima abordarea lor in aceasta directie este destul de slab documentat cu lucruri concrete. Nu apar nume de firme, functionari etc. Nu apar decat niste concluzii generale si usor speculative. De ce nu s-a anexeaza la articol si un studiu de mediu care sa confirme impactul asupra pasarilor migratoare de exemplu?

Pe de alta parte este laudabil ca reusesc sa atraga sponsori in actiunile lor.

Din pacate site-ul destul de limitat atat ca si informatie cat si ca trafic. (luna iunie aprox 450 unici) 

terra III sigla Terra Mileniului III – este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit de protectie a mediului. Misiunea ei este de a desfasura programe ecologice în vederea constientizarii populatiei asupra efectelor schimbarilor climatice si de a promova programe de dezvoltare durabila

Asociatia desfasoara un program „Promovarea surselor regenerabile de energie in Romania” care vizeaza cresterea gradului de constientizare cu privire la sursele regenerabile de energie si facilitarea unei cresteri a productiei din surse regenerabila. Totodata se realizeaza si o serie de rapoarte ca acest document de discutie.

Exista si o serie de studii de caz (la scara mica, dar oricum este un inceput).

Eco Pontica Infiintata din 2005, Eco Pontica are punct de lucru doar in orasul Tulcea si promoveaza prin ceea ce face protectia patrimoniului natural unic al Dobrogei si Deltei Dunarii.

Site-ul este sarac in informatie, desi scopul declarat al asociatiei este de popularizare si diseminare a informatiei. Totdata asociatia intreprinde si o campaniei on-line importriva „Proiectelor ilegale” materializata intr-o petitie on-line pe care o gasiti aici. Din pacate textul petitiei nu este foarte argumentat sau covingator iar impactul este pe masura – mai putin de 200 de semnatari ai petitiei.

Cam atat pentru acum. Oricum lista este deschisa! Astept comentariile voastre.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: