Perspectiva franceza asupra dezvoltarilor eoliene

Va recomand un articol din Le Monde Diplomatique – numarul de februarie 2007 – editia romaneasca.

Punctul de plecare al materialulului este faptul ca piata franceza a depasit 1000 MW instalati in centrale eoliene – nivel pe care noi probabil ca o sa-l atingem in cativa ani.

Este interesanta dispunerea de forte pro/contra din Franta. Si mi se pare important ca acea „constientizare” a fenomenului de care se discuta in articol  sa se faca si in Romania de timpuriu pentru a evita atitudinile extremiste (de ambele parti).

Reclame

6 răspunsuri

 1. Va felicit pentru initiativa!

 2. multumesc pentru apreciari. Poti sa ne sprijini in acest proiect prin adaugarea in blogrollul de pe blogul tau.

 3. Am citit cu interes despre aceasta perspectiva franceza… nu pot sa spun nimic… Eu am participat la zeci de discutii despre eoliene si sunt implicat direct in campania anti eol dar aici se pierd din vedere mult mai multe lucruri decat cele enuntate. Mi se pare un pic manipulativ acest articol si este evident ca a fost initiat de cineva pro eoliene. Afirmatii de genul – pasari probabil omorate de instalatii… comparativ cu autostrada… pot fi demontate in cateva luni etc.. sunt nefondate. Exista studii care arata cat de nocive pot fi acestea cand sunt amplasate unde nu trebuie. Eu spun ca solutia este sa fie amplasate acolo unde trebuie… nu acolo unde comunitatea locala are nevoie de bani/….

 4. Sa lasam francezii in pace si sa ne uiram la noi!
  Noi avem dinozaurii nostri care o sa faca pe francofonii dar in stil fanariot!
  Peste cinci ani sa-mi aratati pe cei cu adevarat cunoscatori care au facut ceva!
  Ion va saluta glacial

 5. @Daniel Petrescu: Chiar daca esti pro sau contra trebuie sa tii seama ca atat in afara cat si in Romania exista reglementari legislative bune. Dupa cum probabil stii nici un parc eolian nu poate fi promovat fara avizul de mediu (printre o serie de alte 10-12 avize) – aviz care in cele mai multe din cazuri se bazeaza pe un studiu executat de specialisti.
  Daca se vor respecta aceste reguli (si cred ca rolul ONG-urilor dar si autoritatile locale/centrale trebuie sa vegheze asupra respectarii acestor lucruri) nu cred ca parcurile eoliene vor ajunge sa fie amplasate aiurea distrugand flora si fauna.
  Inca nu am apucat sa scriu pe blog despre eoliana de la Baia ai carei proprietari au fost amendati destul de sever tocmai din lipsa acestui aviz de mediu. Mi se pare un avertisment bun pentru cei care ar dori sa evite calea legala in dezvoltarea de parcuri eoliene.

  @abanelu: nu mi-a fost foarte clar despre ce dinozauri vorbesti.
  In 5 ani sunt convins ca vor fi multi adevarati cunoscatori care vor fi acumulat o experienta extraordinara in proiectele anuntate de pe acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: