• Categorii

 • Arhiva

 • RSS Feed

 • Anunțuri

Harta potential eolian – since 1993

ANM a finalizat harta potentialului eolian al Romaniei iar din declaratiile ministrului mediului Attila Korodi rezulta ca acesta ar fi prima harta de acest fel realizata vreodata la noi. Chiar aflam ca „astfel de zone [n.a. -propice dezvoltarilor eoliene] au fost identificate pe intreg teritoriul tarii, nu numai in Dobrogea”. De unde trag eu concluzia ca domnul ministru a fosharta potential eoliant placut surprins de aceasta „descoperire”.

Dar surpriza vine de prin 1993 cand s-a realizat un studiu, colaborare intre un institut de cercetari si ANM care a avut ca rezultat chiar o harta a potentialului eolian din Romania (calitatea scanului nu e cea mai fericita). Inca de atunci exista un potential eolian important in mai multe zone din tara 🙂

Noua harta inca nu a aparut si pe net dar o asteptam cu interes. 

Cineva comenta pe site-ul Realitatea:

Harta e secreta pentru rumanul de rand. Da’ e trimisa celor care trebuie mai intai sa cumpere pe nimic trerenurile.

Informam cu aceasta ocazie ascultatorii ca harta potentialului nu ajuta decat in preselectia zonelor unor posibile dezvoltari. Desigur e bine sa ai niste zone delimitate cat de cat, dar in nici un caz nu este o mina de aur cum ar putea unii suspecta.

Si mai avem de la domnul ministru:

In ceea ce priveste posibilitatea ca fauna sa fie afectata de turbinele eoliene, ministrul de resort a explicat ca, in prezent, se realizeaza un studiu in acest sens, pentru Dobrogea. „Facem un studiu acum pentru Dobrogea. Insa, din schimbul de experienta pe aceasta tema pe care l-am avut de ceva timp cu danezii, stim ca nu sunt probleme si nu a fost perturbat ciclul de migratie a pasarilor. Studiile de pana acum demonstreaza o mare capacitate de adaptare a acestora”

E foarte bine ca incep sa se miste lucrurile atat din punctul de vedere al autoritatilor centrale si locale cat si din punctul de vedere al investitiilor.

[2 august edit] Noua harta a aparut in mod public pe internet. Mai multe detalii aici

16 răspunsuri

 1. sa inteleg ca acum ne putem baza pe afirmatiile domnului pe ministru si putem lasa la o parte studiile de impact si cele ornitologice. Nu?

 2. e ca si in cazul hartii potentialului eolian: studiul de impact realizat (de ministerul mediului cred) reprezinta o informatie preliminara, orientativa si la nivel macro.

  Studiile locale de impact de mediu, ca si masuratorile locale de vant sunt etape sine qua non in realizarea dezvoltarilor de parcuri eoliene.

  Eu cred ca e un lucru bun ca autoritatile se preocupa chiar daca declaratiile ministrului sunt destul de vagi si chiar slab documentate (dupa cum si scriam despre harta mai sus).

 3. dap

 4. din pacate am vorbit la ANM,la mmediu si la anre…nu stiu de unde au scos ziarele online aceasta stire, dar nu s-a finalizat acea harta de care se vorbeste…
  cert este ca potential eolian mare exista in dobrogea,zona semenic,oravita si dealurile de vest (numai anumite zone)

 5. legat de harta facem niste sapaturi si revenim cu detalii

 6. Ne-a luat-o ministrul Korodi inainte de a veni cu raspunsul si harta a aparut pe net. o gasiti si pe blog.

 7. […] Despre subiect am mai discutat intr-un post anterior […]

 8. Unde pot gasi harta eoliana .( net sau Blog) ? Multumesc anticipat .

 9. Salut Tzux,
  harta se gaseste pe pagina principala a blogului sau in linkul de mai jos https://energieverde.wordpress.com/2007/08/02/harta-energie-verde-eolian-solar-update-2007-anm/

 10. Exista momentan o harta a potentialului eolian pentru zona Dobrogei,detaliata ,care sa poata fi achizitionata in vederea unor studii temeinice?Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 11. Exista asemenea harti mult mai detaliate decat cele publicate de ANM. Un bun serviciu public gasiti aici: http://firstlook.3tiergroup.com/

  Insa pentru studii mezoscalare, de exemplu, a caror rezolutie este de ordinul 100-200m, cu o precizie de 5%, va trebui sa fiti dispusi sa platiti in functie de cantitatea de informatie care vi se livreaza. Am avut si am acces la mai multe astfel de materiale, iar costul unui atlas al vanturilor pentru intreaga tara este de ordinul zecilor de mii de euro. Pentru mai multe informatii, ma puteti contacta pe blog: http://raduvoinescu.wordpress.com/

 12. Respectiva harta e pur orientativa si nu poate folosi decat la preselectionarea unor zone de expansiune pentru dezvoltatori. Insa chiar si ca tool pentru amatori, e sub un nivel de calitate acceptabil pe baza careia sa se poata lua cea mai mica decizie investitionala. Va recomand un instrument gratuit mai avansat decat ce a reusit sa publice statul roman, prin Ministerul Mediului si ANM: http://firstlook.3tier.com/

  In plus, Directorul ANM, dl. Sandu, se lauda ca poate efectua niste previziuni ale vantului foarte exacte pentru orice localitate din Romania. Afirmatiile sale isi pierd din credibilitate insa in contextul in care centrala eoliana Vestas V66 a fost instalata in 2004 lana PLOIESTI pe baza unor decizii luate in baza unor date furnizate de ANM. Investitia a fost atat de putin rentabila, incat echipamentul a fost demontat si mutat in Dobrogea, ca sa isi merite banii. Domnul Sandu este de parere ca studiile mezoscalare nu sunt un instrument bun de prognoza pentru dezvoltatori, l-am auzit cu urechile mele spunand acest lucru la o conferinta pe regenerabile din noiembrie 2008, la Sala Palatului. In plus, statii meteo ale ANM sunt IN INTERIORUL ORASELOR, uneori chiar intre blocuri, ca la Harsova. Ce incredere pot avea in date recoltate in acest fel, intr-o administratie publica gestionata in acest fel?

 13. @Anton Ilie – o harta cu rezolutia de 5km
  si precizie de 0.5-1m/s la cele mai multe dintre statii poate fi gasita aici, gratuit: http://firstlook.3tier.com

  O harta cu rezolutie de 200 de metri si precizie de +/-5% costa in jur de 30 de mii de euro pentru intreg teritoriul tarii. Raspunsul la intrebarea Dumneavoastra este „exista”. Daca doriti mai multe detalii, va stau la dispozitie in particular.

  Acest gen de studii sunt bazate pe un model mezoscalar si sunt mai de incredere decat studiile pe care le-a furnizat ANM in anumite cazuri, bazate pe propriile masuratori.

 14. lucrez in acest domeniu ca fierar in germania la eoliene.am lucrat acum doi ani la cogealac si fantanele cu o firma din germania vka montage,stiti ceva de acel parc?se mai fac acolo eoliene?

  • da… e unul din cele mai mari parcuri. daca dai o cautare pe google gasesti numeroase stiri, inclusiv cu scandaluri vis-a-vis de cine pune mana pe banii rezultati din investitii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: