• Categorii

  • Arhiva

  • RSS Feed

Certificate verzi: proiect HG (din 2008)

anre siglaANRE initiaza un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa se modifice reglementarile privind certificatele verzi incepand cu anul 2008.

Astfel, daca in prezent toate sursele de energie regenerabila primeau 1 certificat verde la 1 MWh livrat, incepand cu anul viitor vom avea asa:

– solar – 3 certificate verzi/ 1MWh produs (+200%)

– centrale electrice noi sau retehnologizate dupa 2004 (toate tipurile exceptand solar)- 1 certificat/MWh produs (ramane la fel)

– microhidro (<10MW) mai vechi de 2004  – 1 certificat/ 2 MWh produsi (categorie nou introdusa)

Totodata duratele pe care se vor acorda certificatele verzi vor fi:

– 12 ani – pentru centrale electrice noi

–  6 ani – pentru utilaje second hand (centrale eoliene)/ hidrocentrale vechi/retehnologizate

Alte modificari: 

– cresterea cu 10% a preturilor minime si maxime de tranzactionare a certificatelor verzi la 26.2 si 46.2 euro (de la 24/42)

– sistemul cotelor obligatorii anuale

Proiectul hotararii se gaseste pe site-ul ANRE aici

Cum vi se par noul proiect? Oare va exista o dezbatere pe acest subiect inainte de votare?

4 răspunsuri

  1. Acordarea diferentiata a certificatelor verzi in functie de tipul/costurile de productie pe care le presupune fiecare sursa este benefic pentru ca stimuleaza investitiile in energia solara. Despre biomasa nu se precizeaza nimic. In plus, celelalte institutii care trebuie sa stimuleze investitiile in acest domeniu nu fac pasi in acest sens (acordarea de facilitati fiscale). Astfel, investitorii sunt nevoiti sa se orienteze spre alte tari care acorda facilitati. Am inteles ca in Romania nu vor mai fi acordate finantari comunitare (prin POS Cresterea Competitivitatii Economice) pentru unitatile de producere a energiei din surse regenerabile.

  2. Din HG draft reiese ca se face anual calculul cotei:
    (4) Cotele obligatorii anuale de achiziţie de certificate verzi de către furnizorii clienţior finali de energie electrică se stabilesc cu ajutorul următoarei relaţii de calcul:
    Qf = [(ESRE1+ ESRE2/2+ 3*ESRE3)/EE)] *100 [%/an] (1)
    în care: Qf este cota anuală obligatorie pentru furnizorii de energie electrică de achiziţie de certificate verzi;
    ESRE1 este cantitatea anuală de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie în centrale noi sau retehnologizate;
    ESRE2 este cantitatea anuală de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie în centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10MW intrate în funcţiune înainte de 1 ianuarie 2004 şi care nu au fost retehnologizate după această dată;
    ESRE3 este cantitatea anuală de energie electrică produsă din energie solară;
    EE este consumul anual final de energie electrică previzionat a se realiza până în anul 2020;
    şi sunt cele prezentate in anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    (5) Valorea anuală a cotei obligatorii se ajustează în perioada 2008 – 2010, în prima decadă a lunii decembrie, prin ordin al preşedintelui ANRE, dacă capacitatea instalată în centralele de producere a energiei electrice din surse regenerabile nu poate asigura cererea de certificate verzi.

    Dar din calcul prezentat cota va fi realista – deci o modificare nu isi mai are rostul. Deasemenea nu va mai exista acea redistribuire a penalitatilor deorece cota va reflecta capacitatile E-res instalate.
    Pe de alta parte in anexa apar cotele vechi…..

    In HG nu apare ca fiind inclus in Eres folosirea gazului de mina pentru productia de energie electrica. Si eu ma intreb daca proiectul va fi supus discutiei publice.

  3. Va multumesc ca ati luat in considerare sugestile mele privind marirea duratei de valorificare a CV la MHC noi si includera in verificarea cotei de energie regenerabila si a energiei produsa de centralele hidro cu puteri mai mari de 10 MW , sugestii transmise dvs prin e-mai inaintea definitivari propunerii noului HG
    Valeriu Bogan

  4. Dupa cum stiti, legea 220 din octombrie 2008 stabileste noul sistem de sustinere a producerii energiei din surse regenerabile de energie: 4 certificate verzi per MWh produs din energie solara, 3 pentru biomasa, 2 pentru energie eoliana pana in 2015 si 1 din 2016… Deasemenea, pretul minim de tranzactionare creste la 26 si cel maxim la 52 de euro pe certificat verde.

    Un stimul puternic, negresit. Pacat, insa ca publicarea normelor metodologice de aplicare a legii intarzie, ca de obicei.

Lasă un comentariu