Energie eoliana – inceputurile

Care a fost prima turbina eoliana amplasata in Romania?

Cautarile pe internet raspund invariabil: daca nu a fost eoliana de la Ploiesti (acum relocata in Topolog-Tulcea), in cel mai rau caz a fost a celor de la Pentium Baia Mare. Din pacate nici una din aceste variante nu este corecta.

Centrala din Ploiesti a deschis drumurile
Prima centrala eoliana din Romania a fost instalata cu trei ani in urma, in Parcul Industrial Ploiesti (PIP). (Saptamana Financiara)

Pionieri in acest domeniu au fost in Romania doi frati din Baia Mare. Dan Chincea detine, alaturi de fratele sau, Eugen Chincea, firma Pentium SRL.  (Money express )

Prima instalatie eoliana din Romania a fost pornita, pe 17 aprilie, la opt kilometri de Ploiesti, la Crangul lui Bot. Aceasta instalatie va produce energie electrica pentru firmele din cadrul Parcului Industrial Ploiesti (PIP). (Energreen)

În România, energia neconvenţională este încă la stadiul de experiment. Povestea energiei eoliene, la noi în ţară începe în 2004. În primăvara acelui an, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a adus la Ploieşti prima centrală eoliană. (Green Report)

Ce-i drept ca specularea acestui avantaj – de a fi pionierul, deschizatorul de drumuri, Magellanul turbinelor eoliene din Romania probabil ca a fost de bun augur la momentul respectiv. Asta chiar daca a fost in mod voluntar sau involuntar -fiind poate rodul unei slabe informari in randul jurnalistilor care scriu despre domeniu.

Dar asta nu schimba cu nimic realitatea. Au existat dezvoltari eoliene cu caracter experimental inca din anii ’80-90. Caracterul experimental decurgea din faptul ca tehnologia eoliana era mult mai putin dezvoltata. In plus proprietatea privata era fie inexistenta fie in stadii incipiente (in primii ani dupa revolutie). Aceste caracteristici coroborate cu lipsa subventiilor faceau ca astfel de proiecte eoliene sa nu fie sustenabile.

Intr-adevar a existat o pauza destul de mare intre ultimele dezvoltari experimentale si primele cu caracter comercial. Informatia se disemina mai greu acum 15 ani si probabil a fost uitata mai usor. Dar asta nu inseamna ca acele turbinele nu au existat, nu au functionat si nu au livrat energie in sistem. 

Sigur ca intreprinzatorii care au investit in energie eoliana pe cont propriu au avut spirit de pionierat, dar nu au fost primii care au produs energie folosind surse regenerabile.

De aceea lansez aceasta discutie pentru a „recupera” prima eoliana din Romania. Vor fi mai multe posturi in perioada urmatoare asa ca stati aproape:

in episodul urmator: Parcul eolian de la Semenic

Reclame

2 răspunsuri

  1. Prima eoliana, dupa stiinta mea a fost facuta la Icemenerg, IPA- IRCM, in cercul acesta..eu asa stiu, prin 80 si ceva, iar dupa va ramintesc ca in 87-88 a fost creeata si ROWEA – Romanian Wind Energy Association

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: