Investitie eoliana: Green Energy Grup – Valea Nucarilor/CT

Turbina Eoliana - Valea Nucarilor

fundatieLocatie: Valea Nucarilor/ Tulcea

Investitor: Green Energy Grup SRL (reprezentata de Gheorghe Tripon)

Valoare investitie in energie eoliana: 25 mil euro

(intr-un articol din Adevarul, Gheorghe Tripon declara ca valoare investitiei in energie eoliana este de circa 250 mil Euro. Totusi daca judecam la rece, cele 60 de turbine eoliene programate ar trebui sa aibe minim 3 MW/turbina pentru a ne apropia de suma inaintata. Dar din cate am inteles este vorba de turbine eoliene second hand cu un pret de aprox 300 mii euro/bucata, atunci valoare investitiei ar fi de aprox. 25 milioane euro si 40-60MW putere instalata valori pe care le voi considera pana la alte informatii)

Putere instalata: 40-60 MW (60 turbine x 750 kW)

Stadiul investitiei: din august 2007 sunt instalate 3 turbine second hand x 750 kW

Incepere masuratori: n/a – din informatiile de pe site-ul firmei rezulta ca s-au folosit datele furnizate de o statie meteo din apropiere (date la 10 m inaltime)

Finalizare investitie: n/a

Valea Nucarilor - fundatie turbina eolianaSuprafata teren: 200 ha

Forma proprietate pamant: asociere in participatiune cu primaria locala dar si achizitie directa

Pret teren: n/a

Pe site-ul ANRE se gaseste si decizia de acordare a licentei pentru producerea de energie electrica pentru Green Energy Grup. Cu aceasta ocazie descoperim si caracteristicile capacitatilor energetice ale turbinelor eoliene:

o Tip/Producător: NEG MICON 750 (serie NM 12728 si NM 12732)

o Anul primei puneri în funcţiune: 1995 – decembrie,

o Anul punerii în funcţiune la Titularul Licenţei: 2007

o Înălţime turn: 45 m,

o Diametru rotor 44 m,

o Putere electrică instalată: 750 kW,

o Tensiune la borne 690 V,

o Transformator 800 kVA, 0,69/20 kV,

o racordarea la reţea: LEA 20 kV – 100.05 a S.C. ENEL ELECTRICA DOBROGEA S.A..

Ce am descoperit este faptul ca exista 2 licente (numerele 770 si 771 din 21 iunie 2007) pentru 2 firme diferite acordate pentru Valea Nucarilor, aceeasi specificatii tehnice. Prima firma este Green Energy Grup de care am scris pana acum si care are site, a aparut in presa. Cealalta firma se numeste Hydro Wind Power SRL cu sediul in Nuseni, judetul Bistrita Nasaud. Acum e prea mare coincidenta ca sa fie doar coincidenta. Probabil ca actionariatul firmelor este comun. Sa fie vorba de faptul ca una din firme (Green Energy Grup) este cea care s-a asociat in participatiune cu primaria din Valea Nucarilor, iar cealalata sa se fi ocupat de cumpararea terenurilor? Poate aveti mai multe detalii voi.

Tot ca fapt divers, Gheorghe Tripon aparea in 2005 ca director executiv la Spumante Silvania. Sau e doar coincidenta de nume?

Trivia: Din articolul din Adevarul un mic extract:
<În România nu există firme specilizate în măsurători de vânt, iar investitorii îşi aleg locurile de amplasare mai mult intuitiv. „Am văzut că pomii se duc puternic într-o parte şi am zis, dom’le, aici e vânt şi aici ne oprim. Aşa se face la noi: empiric. Am vrea să investim şi în Moldova, dar acolo nu se înclină aşa de evident copacii, va fi mai coplicat să alegem locul”, spune amuzat George Tripon. La nemţi se fac studii complexe care măsoară turbulenţele de vânt în detaliu, dar acestea sunt şi foarte scumpe. Un exemplu de amplasare nepotrivită a fost în cazul turbinei de la Topolog, care iniţial a fost plasată în parcul industrial de la Ploieşti şi nu avea randament şi apoi a fost strămutată în Dobrogea. Aici a mers. Zonele sterpe din Dobrogea ar putea deveni, în curând, imense «lanuri» cu sute de eoliene, care vor produce mult râvnita energie din surse nepoluante.>

Din pacate jurnalistul a picat in capcana si in loc sa prinda gluma domnului Tripon a luat-o de buna. Este tot un efect al lipsei de informatie, tinzi sa crezi orice ti se spune.

Reclame

9 răspunsuri

 1. Societatea noastra, Green Energy Grup SA are, in diverse stadii de autorizare, trei proiecte mari de parcuri eoliene, cu puteri instalate de cca. 60-70 MW fiecare, respectiv valori ale investitiei de aprox 100 milioane de Euro fiecare.
  Am montat prima turbina second-hand (si mai montam doua zilele aceastea) ca sa „ne facem mana” si sa obtinem toate licentele, avizele, agreerile, autorizarile … etc. necesare. In continuare insa vom monta turbine noi, de 2,5 – 3 MW putere instalata (3 -3,5 Mil. Euro/bucata pretul turbinei, plus alte cateva sute de mii de eurotransport, fundatie, ridicare, racordare la retea, etc).
  De asemenea participam la un proiect ce vizeaza construirea unei centrale electrice de 5 MW pe biogaz si a unei fabrici de bioetanol, proiect care a depasit faza studiilor de fezabilitate. Valoarea totala a investitiei se cifreaza la cca 80 Mil. Euro; in momentul de fata selectam partenerul strategic pt. acest proiect.
  Pentru detalii suplimentare va rog nu ezitati sa ma contactati.

  Cu stima,
  Tripon Gheorghe
  PDG

  Green Energy Grup SA
  str. Armeneasca nr. 36, sect. 2
  021046 Bucharest, ROMANIA
  tel./fax : +40 21 210 38 52
  mobile : +40 745 575 567
  e-mail : gtripon@greenenergy.ro
  ___________________________

 2. […] Din acelasi grup de firme mai fac parte Electrogrup Baia Mare dar si Green Energy Grup. […]

 3. Stimate domnule director general,am avut mici discutii telefonice inainte de Anul Nou,apoi la 20.052009,dupa care am convenit de a ne intilni la Bucuresti pentru petrecerea unor discutii.Sunt directorul unei firme infiintate la Bacau in anul 2007,dar din pricini obective nam avut activitate,deoarece sunt din Moldova si cunoasteti situatia..La moment dispun de un contract de colaborare cu un agent economic din Moldova,ce dispune de licenta de producere,transportare si realizare a energiei electrice.Se lucreaza asupra unei Statii Eoliene de multi ani-care are niste caracteristeci foarte interesante in comparatie cu acele statii ce se instaleaza in prezent in Romania. Adica dispar urmatorii factori-1.Uciderea pasarilor,disparitia zgomotului,dependenta de viteza vintului,necisitatile suprafetelor enorme,preturile favorabile, s.a.Aceasta statie despune de niste turbine ce se rotesc orezontal nu vertica si productivitatea este destul de voluminoasa pentru conditiile de astaz. Deceea am hotarit,ca pentru inceperea acetei activitati este nevoe de o asociere co acei agenti economici,care au practica,o gama de realizare s.a. Daca sunteti deacord sa colaboram si sa activam impreuna pe viitor,suntem gata de a ne aseza la masa de protocol….Astept un mic raspuns…Cu stima Gheorghe Golban…

 4. am 5ha la Valea Nucarilor langa eoliene,ma intereseaza pretul la ha

 5. Va invitam sa vizita-ti webste-ul firmei noastre pentru proiecte serioase putem facilita credite financiare de la minimum 3.000.000.-Euro maximum fara limita,pe termen de pana la 25 de ani.
  Pentru detalii va rugam sa ne contacta-ti pe numerele te telefon afisate in website-ul nostru.
  Va acordam detalii de luni pana sambata , intre orele 09:00 -18:00
  Mob:+40 740 273 600
  Mob:+40 729 650 285
  Email:digitalltekro@ymail.com
  Va multumim ca lucrati cu noi.

 6. Va invitam sa vizita-ti website-ul firmei noastre,pentru proiecte serioase putem facilita credite

  financiare de la minimum 3.000.000.-Euro maximum fara limita,pe termen de pana la 25 de ani.
  Pentru detalii va rugam sa ne contacta-ti pe numerele de telefon afisate in website-ul nostru.
  Va acordam detalii de luni pana sambata , intre orele 09:00 -18:00
  Mob:+40 740 273 600
  Mob:+40 729 650 285
  Email:digitalltekro@ymail.com
  http://www.Finantam-proiecte.ro
  Va rugam sa apelati cu toata increderea ,este o oportunitate în premiera pentru oamenii de afaceri

  din Romania .
  Va multumim ca lucrati cu noi.
  Cu Stima ,
  Paul Romulus Apostol
  General Manager

 7. montam eoliene, panouri fotovoltaice, mch si in sistem rate lunare. inf. tel 0755496390

 8. Comercializăm si montăm Sisteme Alternative pentru producţia de energie electrică si termică a locuinţei dvs, case de vacanţă, cabane, stâne, sere, pensiuni turistice, mânăstiri, ori alte imobile neelectrificate, Kit-uri Solare pentru Rulote, Caravane ori remorci apicole.
  Turbine Eoliene, Panouri Fotovoltaice, Micro Hidro Turbine, Panouri Solar-Termice, Panouri Radiante, UPS-uri.Generatoare 3kw. http://www.AlternativePureEnergy.ro Energie Alternativa fara Facturi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: