Energia osmotica: o noua forma de energie regenerabila

Firma norvegiana Statkraft anunta constructia primului prototip de centrala electrica din lume care va folosi apa de mare pentru a produce o noua forma de energie regenerabila, energia osmotica.

 „O centrala „osmotica” utilizeaza diferenta de presiune dintre apa sarata si apa dulce: daca doua mase de apa, una sarata si cealalta dulce, sunt separate de o membrana semipermeabila, cea de-a doua se va deplasa spre prima, si va genera o supra-presiune care va putea fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine. ” (sursa: 9am.ro)

Potrivit lui Baard Mikkelsen, director general al Statkraft, captarea energiei osmotice s-a dovedit a fi o tehnologie foarte promitatoare, nepoluanta, care ar putea deveni competitiva peste cativa ani. Prima centrala va fi construita la Hurum, in sud-estul Norvegiei si va fi finalizata anul viitor.

O prezentare mai complexa a proiectului gasiti aici

In Aprilie, Statkraft anunta intrarea pe piata de furnizare de energie electrica din Romania. Chiar daca are activitati importante in domeniul producerii energiei si din surse regenerabile, compania nu si-a manifestat pana in prezent interesul pentru investitii in domeniul productiei de energie in tara noastra.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: