Despre parteneriatul public- privat

Din Ziua de Cluj aflam ca primaria din Marisel „a demarat procedura de licitaţie pentru realizarea unui parc cu 100 de centrale eoliene”. Si ca zona este foarte propice pentru investitii in energie eoliana, iar investitorii i-au explicat primarului pe ce mina de aur sta.

AVERTISMENT PENTRU INVESTITORI! Daca nu dau dovada de seriozitate, primaria va face pe cont propriu acest proiect! 🙂 Ok, sa revenim la lucruri serioase.

Am pus Mariselul pe harta eoliana realizata de ANM pentru o mai buna localizare si evaluare. La o prima vedere, localitatea intra in zona cu o intensitate a vantului de 2-4 m/s (la 10 m altitudine). Sa zicem ca nu e nici foarte rau, dar nici prea bine.

Acum intrebarea care se ridica este urmatoarea: de ce ar investi cineva 150 mil euro intr-un parc eolian intr-o zona deluroasa in Cluj, cu o viteza medie a vantului care nu este extraordinara, cand sunt atatea locatii in Dobrogea si Moldova, mai accesibile, care nu sunt inca exploatate. Care sunt beneficiile pe care le-ar aduce acest parteneriat public-privat? Aduce Mariselul ceva in plus fata de celelalte localitati? Se implica autoritatiile locale mai mult?

Pentru a face diferenta cred ca autoritatiile locale trebuie sa evolueze mult in conceptii si abordare de business. De la Poiana lui Iocan la un management performant pentru comunitatea locala este o cale foarte lunga.

Pe de alta parte cum ar putea sa ajute cei implicati – spre exemplu firmele de consultanta. In astfel de tranzactii poate ca ar trebui sa fie in cazul avocatilor: statul reprezentat in tranzactie de casa de avocatura x (in cazul nostru firma de consultanta) si investitorul reprezentat de propriul departament achizitii.

Acordam circumstante atenuante domnului primar din motive de piata emergenta si dam la final niste declaratii (eu le-am gasit haioase) de la domnul primar Maris din Marisel:

„Din calculele pe care le-am făcut noi, reiese că o centrală eoliană ar ocupa cam un hectar de teren. Deci parcul ar urma să aibă 100 de centrale eoliene, de 3 megawaţi. Noi mai avem, în zona Ijar de pe Dealul Arsurii, încă vreo 400 de hectare de teren. Dar pentru început vrem să vedem cum o să iasă.

Dacă investiţia devine viabilă, parcul ar putea fi extins astfel încât să poată beneficia cât mai multă lume din zona Mărişelului de acest tip de energie”, a spus primarul Mariş.

“Sunt nişte experţi din Germania care au mai realizat centrale eoliene şi la ei în ţară, dar şi Spania. Ei ne-au prezentat un film şi ne-au spus că în zona noastră de munte s-ar putea produce uşor energie eoliană, care ar fi mult mai ieftină. Noi am decis să facem licitaţie pentru că între timp s-au mai arătat şi alţii interesaţi”, a spus primarul.

Reclame

5 răspunsuri

 1. hahahaha, tare de tot

 2. nu aveti o harta mai buna abia se vede ceva

 3. Salut Zsolt,
  harta ceva mai mare o gasesti pe:
  http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=1517368519&size=o (sau click direct pe harta de mai sus).
  Te rog sa ai in vedere ca localizarea pe harta era pur orientativa.

 4. […] Eol/ Marisel – CJ Posted on November 26, 2007 by cercetash In urma cu mai putin de 2 luni comentam declaratiile primarului Maris din […]

 5. Au trecut inca niste ani si niste alegeri si inca mai aud discursuri de genul asta la primari din tara. Nu necunoasterea unui anumit sector industrial ar fi problema, cat suficienta cu care trateaza problema. Pe scurt: atitudine numai buna de pus pe fuga investitorii seriosi.
  Singurul punct pozitiv: domnul primar din Marisel a hotarat sa faca licitatie, conform legii, in loc sa caute un drum „ocolitor”. Adica macar omul e/pare cinstit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: