Blue line: powered by Enel (sau ce a cumparat de fapt Enel?)

 

Saptamana trecuta (dupa cum probabil ati aflat deja) Enel a preluat firma Blue Line Impex Bistrita. Mai jos comunicatul de presa de pe site-ul Enel:

„Enel, prin subsidiara sa Enel Investment Holding, a finalizat achiziţia a 100% din Blue Line SRL, la data de 24 octombrie 2007.

Blue Line […]deţine drepturile de a dezvolta proiecte de energie eoliană în regiunea Dobrogea, cu o capacitate viitoare potenţială de circa 200 MW în total.

Proiectele se află în proces de dezvoltare şi se estimează că vor deveni operaţionale în anul 2010.

[…]Enel face un pas important în construirea unei poziţii în sectorul energiei regenerabile din România, conform strategiei companiei […].

Enel intenţionează să dezvolte şi alte proiecte în domeniul energiei regenerabile în România, pe parcursul anilor următori, dacă vor exista oportunităţi în acest sens.

[…] Foştii acţionari ai Blue Line vor continua să dezvolte proiecte de energie regenerabilă, atât în mod independent, cât şi în parteneriat cu Enel.

[…] Enel a iniţiat un Program pentru Mediu şi Inovaţie pentru care sunt prevăzute investiţii de 4.1 miliarde euro până în anul 2011. […]”

Despre Enel este simplu sa aflam cine este, dar despre Blue Line Impex Bistrita?

Firma este condusa de fratii Darius si Dacian Nath. In 2006 cei doi apareau ca administratori intr-un mic grup de firme din Bistrita care importa utilaje si linii tehnologice, numit Motorul (sursa Zf.ro).

Site-ul firmei arata in continuare a struto-camila, dar cred ca asta conteaza mai putin acum.

Istoricul in domeniul energiei eoliene al firmei il gasim pe site-ul Blue Line:

Locatia primelor proiecte finalizate in mai-iunie 2006 se afla in Judetul Bistrita-Nasaud la altitudinea de 500 m, unde au fost puse in functiune 6 turbine Bonus cu o capacitate de 95 kw fiecare organizate in doua parcuri. Un alt parc compus din 3 turbine Bonus cu o capacitate de 95 kw fiecare a fost pus in functiune in Judetul Cluj, la o altitudine de 670 m.

In mai 2007 au fost puse in functiune alte 3 turbine Neg Micon cu o capacitate de 750 kw fiecare in comuna Valea Nucarilor, Judetul Tulcea. […]

[…] lucreaza la finalizarea proiectelor pentru instalarea in Dobrogea a inca 10 turbine eoliene cu capacitate de 600 kw fiecare. Termenul de finalizare a acestor proiecte este decembrie 2007-ianuarie 2008, pentru prima etapa de livrare si iunie 2008 pentru etapa a doua de livrare. Concomitent cu realizarea acestor proiecte, compania noastra are in desfasurare diverse alte proiecte eoliene cu o capacitate totala de aproximativ 500 MWh, in diferite zone ale tarii.

Celor doi frati, ideea de a se implica in business-ul cu energie eoliana le-a venit de la o vizita in Germania.

Intr-un articol din revista Neue Energie din vara aceasta, Darius Nath declara: „Am cumparat o mie de hectare de pamant” (in diverse locatii din Dobrogea propice dezvoltarilor eoliene). „In ultimul an nu am facut altceva decat sa cumpar pamant” – ajungand la mai mult de 500 de contracte cu proprietari de teren din zona. „Sunt atat de multe companii interesate de pamant in Dobrogea incat pretul pamantului s-a dublat”.

In 2006 compania Blue Line Impex a avut o cifra de afaceri de 0,6 mil. euro si profit de 8 mii euro.

Din acelasi grup de firme mai fac parte Electrogrup Baia Mare dar si Green Energy Grup.

Si revenim la intrebarea din titlu: ce a cumparat de fapt Enel?

Cele cateva turbine eoliene ale Blue Line? Proiecte aflate in faza de incepere a constructiei? Pamant in zone cu potential ridicat pentru dezvoltarile eoliene? Sau pe toate?!

Poate reprezentatii firmei sau poate domnul Tripon ne pot spune mai multe.

 

Reclame

3 răspunsuri

  1. Si tot ENEL planuieste cea mai mare termocentrala pe carbune din estul Europei, langa Galati. Mie mi se pare un demers cu mult mai periculos decat cianurile de la Rosia Montana. Cred ca se pregateste cea mai mare bomba ecologica din Romania postdecembrista. Sper sa ma insel … Va implor sa ma contraziceti !!!

  2. ce povesti frumoase va spun astia cand adevarul este altul dar mai scremetziva poate al vetzi afla. v-a prostit de v-a rupt, baliverne credetzi.ma vb la nr. 0724657648 si poate aflati poveastea plina de prosteli a acestor investitori

  3. varza articolul….adica…what? ce a cumparat de fapt Enelul? Ce credeti ca ar fi dorit de fapt sa cumpare? In afara de terenurile de acolo, ce altceva putea sa aiba valoare…

    adica, afacerea este a luix si y, care au avut o idee, apoi uite are si sait, mai sciie ceva si prin ziare deespre ei…moama cine este Enelul, oare ce o fi cumparat el, terenuri turbine sau toate….

    ma rog, incearca sa il imbunatatesti sua macar sterge-l.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: