Propuneri de imbunatatire a legislatiei si reglementarilor din domeniul surselor regenerabile de energie (SRE)

Toate studiile efectuate în tară de-a lungul timpului arată că dispunem de SRE utilizabile tehnic cu mult peste necesităţile previzibile ale României, surse care devin tot mai fezabile economic pe măsură ce tehnologiile se maturizează iar preţul combustibililor clasici creşte. Însă nici una din SRE nu poate livra o putere asigurată, în schimb furnizează energie de substituţie a combustibililor clasici, cu efecte benefice asupra costurilor coşului energiei electrice – compus ca aport al tuturor surselor energetice.

De aici necesitatea ca producţia de energie electrică din SRE să fie asociată cu un sistem de acumulare/regularizare. Însă investiţia suplimentară ce o implică acumularea/regularizarea dedicată fiecărui obiectiv SRE creşte insuportabil costurile kwh produsă din regenerabile.

Există însă soluţia injectării energiei electrice produse direct în sistem, variantă favorabilă datorită în primul rând capacităţii sistemului de a compensa fără investiţii suplimentare un anumit nivel de putere (de exemplu 5%), dar şi existenţei unei compensări naturale între diverse regenerabile: temporale (datorită variaţiilor sezoniere sau chiar de scurtă durată între MHC, vânt, soare), teritoriale – variabilitatea între regiuni etc. Foarte micile aplicaţii nu intră în această discuţie.

Necesitatea cuplării la SEN fiind obligatorie, trebuie create premise pentru un acces cât mai facil. În acest sens propun:

– să se creeze în zonele de potenţial/interes axe de LEA 110/200 KV care să fie dezvoltate prin investiţiile transportatorului/distribuitorului la nivelul preluării unei puteri corespunzătoare prevederilor strategiei energetice/planurilor de dezvoltare economică/programelor de dezvoltare regională, bazat pe studii actualizate de potenţial;

-să se prevadă în investiţiile de interes naţional dezvoltările în sistemul energetic a unor unităţi de reglare (CHEAP, turbine pe gaze) necesare atât nuclearului, cât şi centralelor eoliene şi microhidrocentralelor. Acestea trebuie să fie declarate ca unităţi ce asigură servicii de sistem, iar costurile să fie alocate acestor servicii;

– să se creeze în cadrul ANRE un Oficiu National a concesionărilor de putere, de reglementare a avizelor şi de rezolvare a litigiilor în domeniul surselor regenerabile. Acest Oficiu ar urma să ţină un registru naţional unic şi public al concesionărilor de putere instalabilă pe o anumită axă LEA şi într-o anumită zonă, eventual pe o anumită arie (ceva similar concesionării explorării câmpurilor petroliere). Pentru aceste concesiuni accesul la reţea este asigurat apriori fără investiţii suplimentare.

Concesiunea trebuie făcută contra unei redevenţe, pentru o perioadă limitată (de ex. maximum 2 ani – timp în care concedentul să prezinte Oficiului studiul de fezabilitate cu toate avizele impuse de legislaţie),şi cu aplicarea de sancţiuni financiare şi penale în cazul unor manevre/blocari de concesiuni în scopuri speculative.Rentabilitatea investiţiei priveşte pe concedent.

Oficiul ar urma să intocmească un raport anual public cu dezvoltările avizate,concesionările făcute,stadiul investiţiilor în ariile concesionate etc.

Oficiul ar avea şi rolul de armonizare a regimului avizelor şi (parţial) de reglementare a exigenţele diferitelor tipuri de avize.

De asemena Oficiul ar reprezenta organismele guvernamentale în raport cu asociaţiile profesionale,cu ONG-urile în domeniu şi în general cu societatea civilă.

Încă 3 probleme conexe:

– Statuarea obligativităţii ca societaţile de distribuţie zonală – Electrica şi de transport – Transelectrica să facă publice acordurile date pentru dezvoltări.

– Pentru valorificarea potenţialului eolian, astăzi datorită unei concurenţe acerbe (pe care o consider absolut nejustificată) datele măsurărilor punctuale de potenţial (la înălţimi de 60-80 m de la sol, neuzuale în meteorologia curentă) sunt considerate secrete de firmă (serviciu) şi nu se difuzează public, ca în ţările occidentale. Cred că este necesară introducerea obligativităţii ca investigatorii care obţin dreptul de a măsura parametrii vântului pe teritoriul României să facă publice aceste date meteo achiziţionate. Acest lucru s-ar putea realiza prin Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM),care să avizeze instalarea echipamentului de măsura şi apoi să preia şi să publice aceste date într-un buletin trimestrial/semestrial (ţinând cont de durata scurtă a măsurărilor – de obicei un an – cât şi de dinamica acţiunilor).

– Studiile de potenţial al României pentru toate sursele regenerabile sunt vechi de 10-15-20 ani. Încercările recente de actualizare a unora dintre studii a fost o cosmetizare a vechilor evaluări, deoarece nu au ţinut seama nici de evoluţia spectaculoasă a tehnologiilor în acest răstimp, şi nici de actualul context economic românesc (al economiei de piaţă versus economia centralizată).

Aceasta impune introducerea în planul naţional de cercetare-dezvoltare, tutelat de ANCS, a unor proiecte prioritare pentru reactualizarea evaluării potenţialului tuturor surselor regenerabile de energie pe teritoriul României cu teme impuse.Tematicile trebuie întocmite de specialişti independenţi de renume (care să nu participe la proiecte) şi aprobate la nivel guvernamental.Execuţia proiectelor trebuie încredinţată unor consorţii de firme cu specialişti recunoscuţi,care să colaboreze în mod obligatoriu cu experţi europeni.

de ing. Gheorghe VOICU

Director General IBCOenerg – firma de consultanţă şi inginerie în domeniul energiei eoliene, hidroenergiei şi accesarea fondurilor structurale.

Preşedinte al Comitetului Tehnic 174 – Turbine eoliene, al Asociatiei Române de Standardizare-ASRO

Reclame

Un răspuns

  1. Aveti idee cand se vor publica normele metodologice de aplicare a legii 220 din octombrie 2008, prin care se pune in aplicare un nou sistem de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile de energie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: