Panouri solare de 1,3 mil euro in Mangalia

Gasiti mai jos comunicatul de presa de pe site-ul Rominterm. Rominterm este principalul furnizor de apa calda si agent termic din Mangalia si este „rodul” unui parteneriat public-privat intre grupul Rompetrol si Consiliul Local Mangalia. Intrebarea care mi s-a ridicat in mod oarecum spontan dupa citirea comunicatului: Sa fie aceasta decizie influentata si de directia de implicare a grupului Rompetrol in surse regenerabile de energie, prin Tailwind Capital Management?

Rominservices Therm intenţionează să monteze în municipiul Mangalia până în 2009-2010 un număr de 600 de panouri solare (aproximativ 720 metri pătraţi) pentru susţinerea/completarea furnizării de apă caldă menajeră şi agent termic.Necesarul investiţional aferent acestui proiect s-ar putea ridica la aproximativ 2 milioane USD, fondurile urmând să fie asigurate din surse proprii şi atrase (diverse programe naţionale şi europene de finanţare).

„În contextul actual al evoluţiei petrolului, identificarea şi utilizarea de noi surse de energie regenerabilă (solare), cu un impact minor asupra mediului înconjurător, poate reprezenta o alternativă viabilă pentru combustibilii fosili, cu o contribuţie semnificativă în stabilirea costurilor finale ale apei calde menajere şi căldurii în municipiul Mangalia. După finalizarea acestui proiect, compania va deţine aproximativ 1400 de metri pătraţi de panouri solare, iar impactul acestora s-ar putea concretiza în reducerea cu cel puţin 5% a preţurilor actuale” declară Iulian Staicu, directorul general al companiei.

Principalul producător şi furnizor de apă caldă şi agent termic din municipiul Mangalia, Rominservices Therm a iniţiat acest proiect în 2005 când a instalat peste 360 metri pătraţi de panouri solare. Acestea asigurau în perioada de vară peste 70% din necesarul de apă caldă menajeră pentru 500 de apartamente, iar iarna ele funcţioneaza în completarea energiei termice produse în mod clasic prin arderea de combustibil lichid.

În prezent, compania are instalate în Mangalia peste 540 de panouri solare (circa 630 mp), concentrate în 2 din cele 27 centrale termice operate şi care asigură apă caldă menajeră şi aport la căldură pentru un număr de 660 de apartamente dintr-un total de 800 de apartamente arondate.

Utilizarea acestor panouri solare a determinat în 2007 o scădere cu aproximativ 8% şi respectiv 16% a consumului anual de combustibili aferent celor 2 centrale, în condiţiile în care acestea susţin în proporţie de 85% din necesarul de apă caldă menajeră în sezonul cald.

Rominservices Therm este un parteneriat public-privat creat la finalul anului 2002 între compania Rominserv şi Consiliul Local Mangalia. Acţionarii companiei sunt: Rominserv SA – 59%, Intertherm SRL – 19%, Consiliul Local al Municipiului Mangalia – 11%, Rompetrol SA – 1% şi Rominservices Therm SA – 10% (cotă răscumpărată de la fostul acţionar R.A. GOLD).

Compania este primul operator privat în domeniul producţiei şi distribuţiei energiei termice din România licenţiat de Agenţia Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale, în luna septembrie 2003.

Au mai scris despre subiect: Evenimentul Zilei si Ziarul Financiar

Reclame

2 răspunsuri

  1. Dude, vezi ca linkul spre site-ul Rominterm e bulit 😉

  2. S-a rezolvat. Merci de info

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: